Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає актуальності у ХХІ ст. для жодної країни світу, включаючи Україну.

Тому, з метою підвищення рівня знань учнів щодо поняття «торгівля людьми», прав та свобод громадян, державних та міжнародних документів про боротьбу з торгівлею людьми, усвідомлення учнями гостроти проблеми торгівлі людьми, обговорення причин, форм та ознак цього явища та про те, яким чином убезпечити себе від потрапляння до рук торгівців людьми, що є важливим в попередженні поширенні цього явища, у Ліплявському навчально – виховному комплексі соціальним педагогом Григорович Н.В. було проведено просвітницько-профілактичні заходи з теми «Не стань жертвою торгівлі людьми» з учнями 8-10 класів. 
Учні 8 класу ознайомилися з матеріалами щодо профілактики торгівлі людьми, розміщеними на стенді «Не стань жертвою торгівлі людьми». 
Учні 10 класу переглянули та обговорили відеофільми „Запобігання торгівлі людьми та експлуатація дітей”, „Скажи «Стоп» торгівлі людьми”, „ Життя на продаж” та інші. Після перегляду фільмів учнів ознайомлено з правилами офіційного пошуку роботи, поінформовано про організації та установи, куди можна звернутися, потрапивши в сучасне рабство. Учні мали можливість переглянути відеоролик «Не продавай себе», ознайомитись із формами трудової експлуатації, правилами безпечного виїзду за кордон. 
Для учнів 9 класу проведено годину спілкування з елементами тренінгу «Профілактика торгівлі людьми». Старшокласники звернули увагу на питання : актуальні дані по торгівлі дітьми; поточні загрози, пов'язані з торгівлею людьми; що робити, якщо потрапив у біду; профілактика торгівлі людьми в Україні, виклики сьогоденню. Учні мали можливість ознайомитись із формами трудової експлуатації, правилами безпечного виїзду за кордон. Поінформовано про установи та організації, куди можна звернутися в разі потрапляння в трудове рабство. Також наголошено на тому, що може зробити кожен, щоб запобігти торгівлі людьми. На завершення – з учнями проведено анкетування „Торгівля людьми – найжахливіша форма злочинності”.