Фото без описуКабінетом Міністрів України затверджено заходи, спрямовані на детінізацію ринку праці. Розпорядженням 649-р від 05 вересня 2018р. передбачається проведення Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування спільних комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками.

Управління Держпраці у Черкаській області інформує про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин та заходи, що вживаються з метою реалізації вказаного розпорядження.

Повідомити про незадекларовану працю можна онлайн та анонімно

Будь-який житель Черкаської області може залишити повідомлення про незадекларовану працю онлайн. Щоб повідомити про неофіційне працевлаштування, потрібно заповнити форму, натиснувши на кнопку «Повідомити про незадекларовану працю» на сайті Державної служби України з питань праці.

Також можна повідомити про факти незадекларованих трудових відносин за допомогою «Урядової гарячої лінії» за номером телефону: 1545, або шляхом надсилання повідомлень на адресу електронної пошти Управління Держпраці у Черкаській області: 23ck@dsp.gov.ua

Нагадаємо, у ході інспектування суб’єктів господарювання Черкащини протягом шести місяців 2018 року фахівцями Управління виявлено понад 400 неоформлених працівників. Сума штрафних санкцій, накладених протягом січня – червня 2018 року на роботодавців за використання неоформленої праці, складає понад 46 млн грн.

Заходи з детінізації зайнятості та доходів населення

За період з 5 вересня по 18 жовтня на адресу головного управління ДФС у Черкаській області надійшло 13457 повідомлень роботодавців Черкаської області про працевлаштування 23321 працівників. 

Також з 5 вересня по 18 жовтня зареєстровано 2141 фізичних осіб – підприємців (для порівняння: за січень – серпень 2018р. зареєструвалися 4480 ФОП).

Нагадуємо роботодавцям, що згідно чинного законодавства працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу та повідомлення ДФС про прийняття працівника на роботу в установленому порядку. 

Повідомлення ДФС подається: 

- засобами електронного зв’язку з використанням ЕЦП відповідальних осіб згідно з вимогами законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

- на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

- на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше, ніж з 5 особами.

Повідомлення подається: 

- за працівників – резидентів, прийнятих за трудовим договором;

- за працівників – нерезидентів, прийнятих за трудовим договором;

- за працівників – сумісників (зовнішніх і внутрішніх).

Не подається повідомлення: 

- за осіб, що надають послуги за ЦПД;

- за практикантів та стажистів (без укладання трудового договору).

 

Звертаємо увагу підприємців – платників єдиного податку на те, що за нормами Податкового кодексу України у платників єдиного податку 1 групи не може бути найманих працівників; у платників єдиного податку 2 групи – не більше 10 працівників без врахування мобілізованих та тих, хто перебуває у декретній відпустці, та 3 і 4 груп – без обмежень.

За розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 вересня №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» тривають перевірки укладення трудових договорів з найманими працівниками, реєстрації ФОП, повноти сплати податків із зарплати і доходів. ДФС проводить перевірки спільно з іншими задіяними до роботи по розпорядженню контролюючими органами. 

Що треба знати про перевірку ДФС і перевіряючих – посадових осіб ДФС

1. Фактичну перевірку проводять двоє і більше посадових осіб ДФС. 

2. Перевіряючі зобов’язані пред’явити: копію наказу про проведення перевірки, оригінал направлення на перевірку та документи, що посвідчують особу кожного з них. Не пред’явлення перевіряючими будь-якого з перелічених документів, або пред’явлення документів, оформлених з порушенням є підставою для недопущення посадових (службових) осіб до проведення перевірки.

3. Перед початком проведення фактичної перевірки перевіряючі зобов'язані зробити відповідний запис про перевірку у відповідному журналі платника. 

4. Якщо платник має декілька об’єктів (місць фактичного провадження діяльності), вони перевірятимуться всі і одночасно.

Заходи з детінізації зайнятості та доходів населення на каналі Головного управління ДФС у Черкаській області на Youtube «Допомога платнику» https://www.youtube.com/watch?v=xKEvrLcJUwQ

Офіційне працевлаштування – запорука соціальної підтримки громадян!

Тільки легально працевлаштований працівник має право на належну пенсію та відповідні соціальні гарантії.

Закликаємо роботодавців дотримуватися вимог трудового законодавства та легалізувати трудові відносини зі своїми працівниками у найкоротший термін щоб уникнути фінансових санкцій. З 1 січня 2018 року за допуск працівника до виконання роботи без оформлення трудового договору штраф становить 111 тисяч 690 гривень. Вигідніше офіційно оформити працівника, аніж, у разі виявлення незадекларованої праці, заплатити значний штраф.

Наголошуємо: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

Шановні роботодавці, подбайте про своїх працівників та про їхнє майбутнє! Не наражайте свій бізнес на штрафи, оформлюйте працівників належним чином! Використання незадекларованої праці – грубе порушення чинного законодавства.

Шановні наймані працівники!

Укладення трудового договору та запис у трудовій книжці захищають вас у разі порушення роботодавцем трудових прав, а саме: затримання виплати заробітної плати, відмови оплатити виконану роботу, не додержання інших зобов’язань.

Неоформленого працівника роботодавець позбавляє права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, допомогу по безробіттю, гарантії на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві тощо. При цьому офіційно не працевлаштований працівник втрачає трудовий стаж. Відтак, такі громадяни позбавлені соціального захисту при досягненні пенсійного віку.

Консультації щодо належного оформлення трудових відносин можна отримати в Управлінні Держпраці у Черкаській області за адресою: 18000, Черкаська обл., м. Черкаси, б-р Т. Шевченка, 205, 3 поверх, +38(0472) 33-69-70, 23ck@dsp.gov.ua

Брошури та плакати для завантаження:

Інформація для роботодавців

Інформація для працівників

Використання незадекларованої праці - грубе порушення законодавства

Поважай свою працю - відстоюй свої права!

До уваги роботодавців! Про посвідчення інспекторів праці

Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295 (далі – Порядок), запроваджено нові підходи у відносинах держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці визначені профілактична робота та консультування роботодавців.

Запроваджується також можливість проведення, за бажанням роботодавця, аналізу стану дотримання законодавства про працю та надання рекомендацій щодо його застосування.

Відповідно до Порядку, контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється інспекторами праці.

Інспектори праці мають контрольні повноваження, які підтверджуються службовим посвідченням встановленої форми, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 24.05.2017 № 866.

Інформацію щодо виданих посвідчень інспекторам праці можна перевірити на сайті Держпраці у розділі Здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю – Інформація щодо виданих посвідчень інспекторам праці.

Інформацію щодо виданих посвідчень інспекторам праці Управління Держпраці у Черкаській області можна перевірити у секторі управління персоналом Управління за номером телефону: (0472) 36-21-78.